söndag 13 november 2011

2004 Mastroberardino Taurasi Radici RiservaOk folks
, don't try this at home.
Eller förresten, gör gärna det, men glöm för guds skull inte bort att spara några flaskor också. Mastroberardinos 2004 Taurasi Radici Riserva förtjänar åtminstone sådär ytterligare fyra fem år på rygg för att kunna visa hela sin potential, men som alla bra viner smakar det förstås inte illa så här ungt heller.

Direkt efter uppkorkandet är det nästan skrattretande hur mycket vinet liknar den nyligen omsmakade Bressans 2006 Pinot Nero. Samma aningen torkade körsbärsfrukt, samma tydliga drag av tobak och örter, samma botti-medierade drag av läder och balsamico, och samma mintighet. Till och med munkänslan känns välbekant med spetsiga syror och en matta av tanniner med finmaskigt hår på bröstet. Det är väldigt italienskt, och väldigt traditionellt. Men med luft plockar vinet upp en del extra komplexitet. Nu tittar en massa grusiga mineraler fram, det tillkommer en gnutta volatila drag av lim, och så blommar en klockren rosig parfym ut på toppen. Plötsligt befinner vi oss i Piemonte istället. Snart lurar en del mörkare, köttiga drag i djupet av glasen som tillsammans med lite inslag av bränd jord med varsam hand styr kosan ned till Kampanien.

De där syrorna har laserprecision, och den sanslöst koncentrerade smaken har ett underbart hetsigt driv framåt, vidare. Här finns ordentlig spets och fokus, munkänslan är som en solstråle genom ett förstoringsglas. När vinet mognar ut och lossar på knutarna kommer man att få en riktig surroundupplevelse i 3D, men redan nu kan man njuta av en smal och vansinnigt lång eftersmak med massor av torkade frukter, tobak och mineraler.

Det här måste vara den bästa årgången av Radici Riserva jag har smakat. Fascinerande saker. (93++)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt och klåfingrigt initiativ av dig Frankofilen, så slapp jag stilla min nyfikenhet själv. Jag har bara en flaska.

Åtminstone 4-5 år till? Hur länge tror du den håller?

Daniel N

Frankofilen sa...

15 år till borde inte vara några problem, sannolikt ännu längre. Galloni säger drick till 2044...

Finare Vinare sa...

Härligt modig avrapportering, Franko. Vi ligger på vårt sexpack tills 3D-surround är ett etablerat format i vinvärlden...

Frankofilen sa...

Det dröjer nog bara sådär fem år ;-) Sablar vilket material. Och det känns ju rätt givet att någon gång i framtiden prova det här vinet mot just Bressans pinne för att se om de verkligen är så lika...

Skäggiga damen sa...

Hej Franko!

Får jag kidnappa din blogg och rådfråga om vinval inför lördagens middagsbjudning. Det ska bli Osso Buco med Saffranrisotto. Jag väljer mellan:

2003 Barbaresco Paje
2003 Chateau Musar
2007 Montevertine
2006 Castello di Brolio

Om inte någon av dessa, vilken typ eller region skulle ni välja?

(Till förrätt blir det Chevretoast och 2009 Emrich-Schönleber...)

Franko, FV, Italienska Viner eller någon annan?

Frankofilen sa...

Jag har inte smakat 2003 Musar, men ur den där kvartetten skulle jag sikta på en Pajé öppnad i god tid. Och sedan en nypoppad Montevertine när ni är sugna på mer prat och vin ;-)

Skäggiga damen sa...

Franko, jag är lite inne på ditt spår. Paje (svårt att få till accenttecken i iPaden) lirar nog bäst till maten och bland de övriga tre tror jag 2003 Musar är den främsta utmanaren (för övrigt en riktigt bra årgång av detta vin). Montevertine är helt underbar allena och passar nog bra framför brasan! :-)