onsdag 24 oktober 2007

2003 E. Guigal Crozes-Hermitage


Vinet som vägrar byta årgång! Vi har haft lite blandade upplevelser av Guigals 2003 Crozes, från väl godkänt förra sommaren till tveksamhet och allsköns tunnelteorier i våras. Vi provar igen, flaskan är något kyld.

Ur glaset stiger en aningens syltig rödfruktig doft med inslag av väl mogna jordgubbar, vinbär och en gnutta björnbär tillsammans med vanilj, en knivsudd vitpeppar, väl ineldad bastu, lite jord, anis och många Rhôneviners signum: herbes de Provence och tallbarr/kåda som bara blir tydligare efter hand. Munkänslan är ganska svalt stram trots all söt frukt med riktigt skaplig syra årgången till trots och hyfsad koncentration som mynnar ut i en lite kort men angenäm och kryddig eftersmak med inslag av mineraler. Riktigt gott till kycklingen. Även om första intrycket förra sommaren var mer positivt, så överraskar vinet till det bättre precis som Finare Vinare redan noterat. Flaskvariation eller världshistoriens kortaste tunnel? Det det saknar i koncentration och intensitet tar det igen på personlighet och ursprungstypicitet. Det känns klart franskt och överraskande drickvänligt, nästan så man vågar ge sig på både Graillots och Robins nolltreor snart.

10 kommentarer:

Magnus sa...

Grattis! Du är citerad av ingen mindre än Andreas Larsson i senaste numret av Livets Goda. Dags att göra ett karriärbyte till vinskribent? ;-)

Finare Vinare sa...

Precis det vi varit inne på tidigare! Andreas må vara världsbäst på sommellerie, men han har all anledning att beundrande studera Frankofilens formuleringar...
KUL! Måste haffa ett exemplar idag!

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Känner mig lite som ett rådjur i strålkastarskenet av tanken på att Andreas Larsson känner till den här bloggen. Du nämner inget om i vilket sammanhang citatet återfinns (tex på listan över "den värsta skit jag har läst") men det blir spännande att se. Några tankar på att byta karriär finns däremot inte - jag gillar mitt jobb och trivs utmärkt med att hålla min passion och intresse för vin på hobbynivå som amatör. Det är dialogen och erfarenhetsutbytet som är intressantast - vilket ju inte minst ni tre (och många andra) bidrar med.

Magnus sa...

Om du inte vill ha överraskningen spoilad, sluta läsa nu.

Citatet kommer faktiskt från en av dina kommentarer till "Sura gubben gör comeback" och inte från själva inlägget. Om jag minns rätt var det denna passage Larsson höll med om: "Men varför tillåts då DN's kulturskribenter leverera anmälningar om obskyra böcker, teaterföreställningar inte många ser, recensioner av moderna klassiska verk som hittar till ett hundratal skivköpare? Varför inte bara gå över till sponsrade helsidor om Robert Wells, dokusåpor och Liza Marklund? Varför denna "dumbing down" när det gäller vin?"

Hear, hear!

Anonym sa...

Kul, det visste jag inte. Grattis!

konjären sa...

Väl formulerat då som nu, och värt att spridas i en större krets. Grattis!

Anonym sa...

Apropå vinet: C-H 2003 av Guigal, för ett år sen räckte det med nån timmes luftning men sedan dess har den verkligen gått in i tunneln. Prova att öppna den på morgonen innan ni går till jobbet e.d., 6-8 timmar brukar fungera för att få fram ett vin som enligt mig är klart bättre än Graillots C-H. Jag är helt med Parkers 91-94p.

Frankofilen sa...

En rejäl tunnelupplevelse var väl vad jag förväntade mig, men efter att ha läst om F&Vs upplevelse blev det ett nytt smakprov. Jag tycker vinet var oväntat givmilt och mycket mer generöst än senast i april, som sagt. Flaskan var dock urdrucken innan 6-8 timmar förflutit, kanske något att prova nästa gång. Visst är det gott! Parker har dock sänkt betyget till 90 när han väl provade i flaska ;-)

Kristian sa...

En liten uppdatering - denna bloggpost fick mig att köpa fyra flaskor Guigal C-H 2003. Nyss öppnade jag den andra av dessa fyra, och oj vilka trevliga mognadstoner vinet har utvecklat! Andra på Cellartracker har upptäckt samma sak...

Frankofilen sa...

Se där, kul att den här nolltrean hänger med. Man borde kanske ha sparat någon flaske men de strök med ganska snabt är jag rädd.