Nya årgången av Ric Formans andravin Château La Grande Roche är inte lätt att bedöma till en början. Vid uppkorkandet är vinet fullständigt splittrat med utanpåliggande sötkletig ek och diffus frukt utan så mycket annat. Inte lätt att se genom den här väggen av ungdom inte. Men förra veckan drack vi ännu en flaska av nollåttan, och den hade harmoniserat sig på ett strålande sätt bara sedan i somras och blivit en ganska elegant, klassisk Napacab. Och plötsligt kryllade det av mineraler precis som hos nollsjuan. Det här vinet verkar behöva lite tid för att sätta sig ordentligt, och vi siktar in oss på några timmars luftning innan vi smakar igen.
Och se, det gör susen. Vinet är förstås fortfarande galet ungt, men visar så otroligt mycket mer än tidigare. Faten blandar sig med övriga aromer till en fin spegel av cassis, kaffe, tobak... ja ni vet hur ung fatad cabbe doftar. Men här finns också sköna drag av mint och grillat kött, och så lite skogiga drag. Munkänslan är fyllig men ändå balanserad, även om det finns viss råhet i aromerna och en liten gnutta värme i svansen som jag är övertygad försvinner med lite tid. Frukten får ett djup man knappast kunde ana några timmar tidigare och plockar upp ett härligt självförtroende i mittpartiet. Syrorna sitter på plats, tanninerna har en skön taktil kvalitet och så dyker det redan nu upp en fin mineralåder i svansen. Jag har inte lyckats klura ut exakt varifrån Forman hämtar druvorna till den här cuvéen, men det är inte utan att man får lite Howell Mountain-vibbar.
Det här vinet kommer sannolikt att smaka utmärkt som ungt, men behöver nog helst något år på rygg ännu. Det här var mest en testkörning för att se om man vill beställa fler flaskor. Och det vill man. En extremt lovande ny årgång med till synes alla delar på plats. (92+)
PS. Inköpt av Divine genom BS à 329 spänn. Har man vägarna förbi Köpenhamn kan man handla hos Bergman Vin à 194 DKK.
PPS. Förra veckans pårökta soundtrack funkar bra till det här också. Men en som befann sig mitt i den rykande smeten i Laurel Canyon under sjuttiotalets första år var JD Souther. Precis som Formans viner har han åldrats med värdighet, och har släppt ett par sköna skivor de senaste åren med material och arrangemang bitvis anpassade till en ålderspensionär (han fyller 67 i höst). Tänk en kalifornisk Nick Lowe, även om Souther fortfarande tycks kunna hitta de där Roy Orbison-liknande höjderna från sin ungdoms dagar. Så här ett par år före the big four-oh känner jag det är dags att bejaka gubbigheten...