Wine Trade bjuder in till sortimentsprovning, ett lika proffsigt som trevligt arrangemang med provning utomhus på gården under tak (eller i strålande sol för den som ville). Att den här importören har ett sortiment fullt av karaktärsfyllda viner var ingen nyhet, men det var ändå riktigt trevligt att stöta på några nya favoriter. Alla priser är exklusive moms.
Weingut Veyder-Malberg är en ny producent. Firman grundades så sent som 2008, även om ägaren Peter Veyder-Malberg har lång erfarenhet i branschen, bland annat hos välbekanta Weingut Keller. Man gör viner från ett flertal terrasserade, svårbrukade lägen i Wachau. En trio Grüner Veltliner bjöd allesammans på härlig renhet, pepprighet och fräschör, men det var rieslingvinerna som verkligen fick mig på fall.
2009 Bruck Riesling (254 kr) hade en läcker blommig doft med vita persikor, fruktsoda och nashipäron och en elegant, klingande ren smak med en fin fruktkärna och skyhöga citruslika syror. (91-92)
2009 Buschenberg Riesling (425 kr) bjöd på en till en början betydligt mer knuten och svårläst doft som dock öppnade sig efter hand. Ljus frukt med peppriga inslag, och blommor på toppen. I munnen fick man ett vin med bergfast struktur med mängder av extrakt, ett helgjutet mittparti och en urlång, läcker eftersmak med citrusbitterhet och ett
glockenspiel av smått oljiga mineraltoner. Ahh, så läcker, så fullmatad men ändå så elegant! Det här är bland det bästa jag smakat från Österrike, svinbra om än ruggigt ungt. (93-94+)
Pierre Morey driver familjedomänen sedan 1971, men har parallellt varit vinmakare hos Domaine Leflaive i tjugo år. Sedan 1992 har det tillkommit ett antal viner på négociantbasis. Alla hans viner som hälls denna dag är underbara bourgogner, eleganta och rena med välavvägd fatbehandling.
2000 Bourgogne Blanc (185 kr) hade en utvecklad doft med nötter, brynt smör, arrak och lite lovikkavante. Frukten kändes gul och avrundad med en stenig känsla i smaken som även rymde en fint integrerad fatton samt en rätt lång, mineralisk eftersmak. Mogen men håller nog ett tag ännu. (89-90)
2002 Auxey-Duresses (256 kr) var ett steg upp i kvalitet, med en större och ungdomligare doft med mer fokus. Äpplena tycktes vara både gula och gröna, rent av lite äppelpaj tillsammans med krutrök. Lång, harmonisk och fint samlad smak med pigga citrusfriska syror och en stilig diskret ekton. Strålande mineralkaraktär. Urgod. (91-92)
2005 Saint-Aubin 1er Cru "Les Combes" (272 kr) blev min favorit bland de vita. Snygg bourgognedoft med gula äpplen och en lite rökig fatton som rymde trions enda spår av vanilj. Vinet var urläckert i munnen, harmoniskt och fräscht med generös frukt, bra syror och en lååång eftersmak där mineralerna var så täta att jag fick associationer till San Pellegrino. Snorgod. (92-93+)
2002 Monthélie (217 kr) doftade precis som man vill ha sin pinot noir. Lätt degenererad jordgubbsfrukt möter kryddor och smått insmickrande fat med chokladpraliner. Överst dansade lite blommor och örter, i djupet fanns aningen sumpiga drag av mineral. Smaken var sval och slank men inte tunn, riktigt läskande. Stilig, mineralisk eftersmak. Den klart bästa Monthélie jag druckit, men de är förstås inte så många. Vill ha. (90-91)

Hur ofta dricker ni
Vin de Pays de l'Ardèche? Nej, jag har heller inte källaren full, men frågan är om inte det måste bli viss ändring på det. Här får vi smaka två Ardèche-viner som är så busigt charmiga att vi bara står och fnissar. Bakom dessa finns Hervé Souhaut som startade sin
Domaine Romaneux-Destezet 1993. Vingårdarna är belägna ungefär tjugo km väster om Tain L'Hermitage.
2009 Gamay La Souteronne (137 kr) doftade nymosade röda bär, kryddor och lakrits. Det fanns vissa godislika inslag, men det här är gott godis. Smaken var pigg, fräsch och urcharmig, riktigt sprittande i munnen. Inte stort men busgott, och säkert rent livsfarligt till lite charkuterier på en solig terass. (88)
2009 Syrah (168 kr) hade samma bäriga, kallmacererade profil med samma unga, kryddiga rödlätta frukt, men kändes samtidigt lite mer allvarlig än gamängen i glaset bredvid. Smaken var lite mer snörpig och kartig och behöver nog lite mer tid, även om vinet ändå lockade fram leenden redan idag. (87-89)
________________
Slutligen var det några gamla bekanta som stack ut.
2006 Domaine Gauby Vieilles Vignes (290 kr) var lika god som
förra året, med inslag av jordgubbar och hallon tillsammans med örter, funk och en liten limton. Harmoniskt i munnen med många men finmaskiga tanniner och lingonfriska syror. Balanserat åt det slanka hållet. (92) Deras
2008 Les Calcinaires var dock samma stinkbomb som sist, dessutom riktigt kärv och lite grön (?).
2007 Domaine de la Grange des Pères (399 kr) färgade glasets insidor ordentligt. Vinet var ruggigt ungt och inte lätt att bedöma. Den smått reduktiva funkighet som fanns från början visade sig blåsa bort helt till förmån för skinande ren frukt med cassis, körsbär och blandade skogsbär på en bakgrund av tobak, lakrits och lite gummi. I nuläget tycktes syrahkomponenten dominera, medan cabernetdelen kändes mer knuten. Svårartat ung smak men med fin renhet och friskhet med viss slankhet trots en uppenbart tilltagen dos nollsjuefrukt. Blir säkert burgundiskt med tiden, och eftersmakens mineralkaraktär talade om uppenbar kvalitet. Lagras, men tyvärr lär man väl aldrig få uppleva slutresultatet... (93+)
Tack för en fantastiskt trevlig provning!